Työharjoittelu


Kesän alkajaisiksi olin pari viikkoa ompelijalla työharjoittelussa. Syksyllä vielä jatkan kuukauden verran ja teen sitten asiakaslähtöisen näytönkin sinne.
Nyt vähän selostusta tähän mennessä tehdyistä töistä.

Juhlamekko oli käynyt pieneksi, joten sen takana oleva piilovetoktju korvattiin kiilalla ja nyörityksellä. Tästä työstä jäi takataskuun muutama hyvä ompelua helpottava kikka. Lenkkien ja nyörin tekeminen sujuu jatkossa leikiten. En ollut sovituksissa mukana, joten kuviakaan ei ole.

Matkamuistomekkoon lisättiin piilovetoketju sivulle. En ollut ennen ommellut piilovetoketjua trikoovaatteeseen.

Nahkatakin povitasku oli revennyt vetoketjun vierestä. Ennen olisin todennut, ettei tälle oikein mitään voi kun kangas oli liestynyt aika pahasti. Itseasiassa korjaus oli aika helppo. Siistin ylimääräiset langat pois ja harsin vuorin kiinni saumanvaroihin. Päälle ompelin nauhan, joka tukevoittaa ja siistii taskun.



Takin helman kavennus. En olisi itse uskaltanut alkaa kaventamaan helmaa, jossa on näinkin paljon yksityiskohtia. Lopulta muutos ei ollut vaikea. Työvaiheita oli toki monta, ja piti vähän miettiä missä järjestyksessä mitäkin tekee.


Koiran namipussi lasten farkuista. Vyölenkit käytettiin hyödyksi pussin takana, jotta pussin saa vyölle roikkumaan.

Kesäteatterin mainospaidan muokkaus. Tavallinen miesten t-paita piti muokata naiselle vähän kevyemmäksi. Pääntie suurennettiin. Sivusauma avattiin ja sivuun kiinnitettiin solmimisnauhat. Hiha muotoiltiin uusiksi.


Mekon muokkaus tunikaksi. Kietaisuleikkaus oli vähän turhan antava, joten kappaleita siirrettiin enemmän päällekkäin. Samalla vyötäröltä poistettiin satiininauha.
Mekon pituudesta piti ottaa kymmenisen senttiä. Siitä puolet otettiin vyötäröltä ja loput helmasta. Vyötärölle oli ommeltu hiuslaskoksia, ja ne haluttiin vielä säilyttää. Helma oli ihanan leveä ja liehuva, ja sitä oli vielä kiiloinkin korostettu, joten kaikkea pituutta ei haluttu ottaa sieltäkään pois. Siksi päädyttiin lyhentämään molemmista päistä.
Kangas oli todella haastava. Ohut silkkisifonkk, vai miksiköhän tuota nyt pitäisi kutsua. Se oli tosi helppo liestymään ja rikkoontumaan purkaessa, ja ommellessa liikkui helposti. Etenkin piilovetoketjun kanssa sain taistella pitkään.


Tälle onnettomuudessa pahoin vaurioituneelle nallelle vaihdettiin selkäkarvat.

Essusta mekoksi. Pellavainen täyspitkä essu piti muokata pirteämmäksi, modernimmaksi, nuorekkaammaksi. Asiakkaan mielestä siinä oli jotain kivaa, mutta näytti kuitenkin liikaa maatalon emännältä.
Pituutta lyhennettiin kuten sovituskuvassakin on neulattu. Edessä, rinnan päällä ollut tasku siirrettiin taakse. Solmimisnauhat poistettiin ja helma muotoiltiin A-linjaiseksi. Rinnalle lisättiin muotolaskos, Esiliina oli avoin kainaloiden alta. Kaavoitin ja ompelin sivupalan helmasta jääneestä kankaasta.

Lisäksi tein muutaman puvun housun kavennuksen ja lahkeen lyhennyksen.

Ja muuten, mä sitten tykkään ompelemisesta!!
x

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neulatyyny käsivarteen

Kasvivärjätyt langat