Kudontaa

Vihdoin pääsin tekemään ihka ensimmäistä mattoani! Olen nyt useamman vuoden ihanstellut mattokonkareiden mattoja Käsityökeskuksella ja haaveillut, että ehkä minäkin vielä joku päivä.

Olen saanut kutoa yläasteella pienen viltin, mutta silloin opettaja teki kaiken valmistelun ja me vain kudottiin. 
Nyt piti ihan oikeasti laskea kutistuvuudet, lankaluvut, kuteiden määrä ja muut, rakentaa loimi ja sitoa polkuset jne. 
Jotenkin tuli ihan epätodellinen olo kun pistelin lointa pirtaan. Ihanko totta minä olin kangasta rakentamassa ja kohta mattoa kutomassa. Eikä tämäkään niin kovin vaikeaa edes ollut!

Mattoasiakkaana minulla oli oma mies, joka tarvitsi matot miesluolaansa. Hän halusi ison maton. Itseäni vähän hirvitti, ja keskustelua ja tinkimistä käytiin 80cm ja 120cm leveän välillä. Lopulta koulussakin asiasta puhuttuani päädyin tekemään 120x200cm kokoista mattoa ja n. metrin kokeilupalaa. 
Miehen toive ja vaatimus oli että matto ei saa näyttää mummolan räsymatolta. Eli ei mitään perinteisiä selkeitä raitoja. Sellaisesta en kyllä itsekään innostu. 

Kuteina käytin tietenkin kierrätysmateriaalia. Olen hamstrannut sukulaisten t-paitoja jo useamman vuoden tarkoituksena virkata niistä mattoja. Pari pientä mattoa niistä silloin alkuun syntyi ja sitten olin hillonnut paitoja ja muuttanutkin niitä asunnosta toiseen kaksi kertaa. Nyt niistä oli jo aika päästä eroon.

Lisäksi tuhosin vanhat kulahtaneet pussilakanat ja tyynyliinat. Pari lakanapakettia oli pakko ostaa Jyskistä, kun tummia lakanoita en löytänyt enää mistään, vaikka kolusin kaikki kaupungin kirpparit. Muutamat vanhat lakanat myös värjättiin. 

Huomasin muuten siinä värjätessä, että onkin aika haastavaa saada valkoisesta ihan mustaa. Väriä pitäisi olla hirveän paljon ja voi olla, että yksi värjäyskerta ei edes riitä. 

Kokeilin ensin kokeilumattoon ruusukasta ja miten värit toimivat valmiissa pinnassa.


Lopulta päätin kuitenkin purkaa kokeilun ja aloittaa suoraan oikean maton. Kokeilussa oli niin monta häiritsevää asiaa, etten kuitenkaan olisi sitä halunnut lattialle minnekään. Ja olisi ollut tylsää laittaa matto suoraan roskikseen. Sitä paitsi kuteita ei ollut liikaa käytettävänä.

Tässä palttinaosuus. 


Ja ruusukaskuvio alussa. Loppuun tuli sama, mutta ruksin tilalla on ympyrä.


 Loppujen lopuksi sain kaksi isoa mattoa loimesta. 200cm ja 170cm pitkät. Molemmat tulivat miesluolaan. Kuvissa matot suurinpiirtein paikoillaan, vielä solmimatta. Pienempi matto tulee tuonne sohvan eteen arkun alle.



 Pitäisi käydä ottamassa vielä uudet kuvat paremmalla kameralla nyt kun solmutkin on jo tehty ja matot ovat oikeasti paikoillaan.

Olen tyytyväinen maton yleisväritykseen ja palttinaan. Laatu on hyvä, ja vielä ensimmäiseksi matoksi erittäin hyvä ja onnistuin hyvin saamaan tasaisen pinnan kaikilla pätkillä ja eri väreillä. Ruusukaskuviossa värejä olisi ehkä voinut miettiä vielä enemmän, tai ehkä olisi kuitenkin kannattanut valita kuvioksi pelkät "nypylät" ja jättää varsinaiset kuviot tekemättä. Kuvio ei ihan näytä sellaiselta kuin sen mielessäni ajattelin. Mutta seuraavan maton sunnittelu on nyt helpompaa kun tässä on saanut harjoitella.

Asiakas on tyytyväinen mattoihinsa. "Ne näyttää tosi hyvältä."

Seuraava kudontaprojekti on jo meneillään. Luotiin kaverin kanssa loimi eripaksuista villalangoista ja lenkkimohairista, mustaa ja harmaat. Kaveri teki jo huivin/shaalin/viltin (käyttötarkoitus selviää kun saadaan työt pois puista) tummilla väreillä, vähän punaisella maustaen. Minä teen värikkäämpää.














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neulatyyny käsivarteen

Kasvivärjätyt langat

Työharjoittelu